Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η "Αγια Σοφιά" της ΑΕΚ πόνεσε τους Τούρκους

Άρθρο της Milliyet γεμάτο προκλήσεις και ειρωνείες...Ξιδάκι στους "γείτονες"

Η παρουσίαση της "Αγια Σοφιάς" έκανε αίσθηση στη γειτονική Τουρκία. Όπως αποδεικνύεται ο Τύπος της χώρας παρακολούθησε στενά το θέμα και είναι ξεκάθαρο πως οι αναφορές του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στο "Ναό των Ναών" αλλά και το έντονο χρώμα από την Πόλη που είχε η παρουσίαση τους...πόνεσε.


Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της μεγάλης πολιτικής εφημερίδας Milliyet όπου σε προκλητικό ύφος και με ειρωνικά σχόλια γίνεται αναφορά στην παρουσίαση της "Αγια Σοφιάς". "Πριν από λίγες μέρες η ΑΕΚ (η οποία κατά σύμπτωση έχει τα ίδια χρώματα με την Ιστανμπούλσπορ) παρουσίασε τα σχέδια του νέου της γηπέδου. Η εκδήλωση ήταν ό,τι τρομερότερο για έναν Τούρκο εθνικιστή. Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα χειρότερο από αυτό.


Μόνο το όνομα είναι αρκετό, η "Αγια Σοφία". Ναι ακριβώς έτσι. Οι εκκλησίες από την Κωνσταντινούπολη αναγκάστηκαν να φύγουν όμως το νέο γήπεδο θα εξασφαλίζει το πνεύμα τους" αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην παρουσίαση υπήρχαν εικόνες από την Πόλη (ακούστηκε και τραγούδι του Καζαντζίδη για την Κωνσταντινούπολη, αναφέρει) αλλά και στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.


Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι θύρες θα έχουν ονόματα Ελληνικών πόλεων στην Ανατολίας και του Πόντου ενώ αυτό που φαίνεται πως πείραξε περισσότερο τους Τούρκους είναι τα...τείχη του νέου γηπέδου.


"Προσέξτε τώρα. Το γήπεδο εξωτερικά θα είναι όπως τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Τείχη σε μια πιο σύγχρονη μορφή τους. Υπήρχε μάλιστα και σλόγκαν: Αυτά τα τείχη δεν θα πέσουν ποτέ ξανά. Πως;" γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και κλείνει με ένα ειρωνικό σχόλιο: "Αν έχετε το όνειρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αυτοί έχουν εμμονή με το Βυζάντιο. Είναι το όνειρο τους. Ένα γήπεδο που θα περιτριγυρίζεται από τείχη; Ο κόσμος δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει. Αναρωτιέμαι αν θα βάλουν και τάφρους γεμάτους με νερό" καταλήγει το κείμενο.


Η "Αγια Σοφιά" ενόχλησε πριν καν μπει ο θεμέλιος λίθος. Φανταστείτε όταν τα...τείχη της θα ορθωθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κων/πολη - Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα 'ναι

Πηγή: ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου